"Atat cat iubesti, atat daruiesti!"

 


Acasa

Prezentare Localitate

Personalitati Locale

Biserica Noastra

Evenimente

Restaurare Interioara
Biserica


Proiecte si Realizari

Contact

Blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



BISERICA NOASTRA



Biserica “Coasta” cu hramul “Sfantul Nicolae” s-a facut de “Dumnealui Ceasu Stefan” si fiul sau Constantin Ceausu Stefan, ajutat fiind de: Vasile Dabu, Marin Ceausu, Dumitru Bajan, Stan Calin, Iacob Paslaru, Ion Spavu, Ion Iacov si Ion Popescu.
Clic imagine
Este un monument istoric bisericesc reprezentativ pentru secolul al XIX-lea. Inceputul zidirii se poate socoti in anul 1826 si a fost finalizata la 13 noiembrie 1829. Pictura s-a inceput la 1829 si s-a terminat in august 1833, fiind executata in stil bizantin “in fresca” de catre Ilie Zugrav din Teiusi, dimpreuna cu: Ioan, Gheorghe, Barbu si Constantin. Sfintirea bisericii s-a facut catre sfarsitul anului 1833 sau inceputul anului 1834 de catre Parintele Protopop “Nicolae Ot Vel Ocna”, “fara de nici o plata”, cu care prilej a donat si un rand de odajdii “cu tot tacamul lor”.

Acoperisul, dintru inceput, a fost din sindrila. Inceputul acoperisului cu tabla il face Popa Hrista “care prin straduinta sa s-au sindrilit clopotnita cu tinichea, anul 1856….”. Restul acoperisului s-a refacut tot din sita, intre anii 1859-1863, dupa cum se prevede in Pomelnicul de la 1880. Pe la anul 1889, sub Preotul Constantin Radescu, ajutat de: N. Fulga, Constantin R. Pitigoi, Gheorghe R. Pitigoi, Dinca Bazavan, s-a refacut intregul acoperis cu tabla. Mai tarziu, tot prin staruinta lor, s-a vopsit tabla cu vopsea alba, durand astfel pana in anul 1926 cand s-a reacoperit cu tabla zincata, sub Preotul Dumitru Popescu-Smeureanu, cu cheltuiala enoriasilor.

In 2003 s-a acoperit in intregime acoperisul bisericii cu tabla zincata, cu cheltuiala enoriasilor sub Preot Cazan Ion si a epitropului Mihalache Ilie.

Imprejmuirea bisericii si a cimitirului a fost, dintru inceput, din piatra facuta pe la anul 1850. Intre anii 2008-2009 zidul imprejmuitor al bisericii a fost restaurat in intregime pe aceeasi temelie (zidul masoara 125 metri liniari avand o grosime de aproximativ 80cm-100cm).

Pictura
Specificul local este foarte evident mai ales in repartizarea picturii exterioare, plasata sub cornise, prin iconografie si formatul scaunelor, cuprinzand sfinti, in picioare, pictati pe fond alb si izolati in siruri unul dupa altul.
Pictura interioara este deosebit de expresiva cu portrete votive si figurile puternic individualizate. Este o pictura de o foarte buna factura tehnica ce intrece in maiestrie si frumusete toate picturile bisericilor de pe valea Olanestiului.
Respectand traditiile si tipicul iconografic, se simte o mare libertate in tratarea scenelor cat si in decorarea diferitelor spatii cu elemente decorative.
Portretele ctitorilor din pronaos ne trimit la bisericile din jur. Respectarea traditiei locale se vede si in tratarea partii de jos unde in locul draperiei, decoratia este realizata cu linii serpuite de diferite culori ce formeaza triunghiuri, dreptunghiuri sau patrate. Pictura este executata pe o tencuiala de var a carei armatura este din calti par de capra.


Arhitectura
Biserica este construita in plan de nava centrala, compartimentata in:
- altar in semicerc acoperit cu o semicalota;
- naos cu plan patrat acoperit cu o calota sustinuta de arcuri si pandativi;
- pronaos cu baza patrata si acoperit cu o calota sustinuta de pandativi;
- tinda de plan dreptunghiular, acoperita la centru de o calota pe pandativi iar lateral de arce late formand bolti in leagan cu directia N-S.
Naosul si pronaosul sunt despartiti de un perete in care s-au practicat trei deschideri.
In pronaos, pe partea nordica, printr-o usita se ajunge la o scara inglobata in zid, scara ce urca la clopotnita, aflata in turnul de deasupra pronaosului.
Tinda este deschisa, cu coloane legate intre ele cu arcuri turtite. Zidurile bisericii sunt groase de 90cm-100cm cu exceptia zidului de nord din pronaos in care este inglobata scara ce duce la clopotnita. Temelia si zidurile verticale sunt din caramida amestecata cu bolovani de rau, iar arcele si boltile sunt zidite numai din caramida.


In 2009 s-a realizat de catre parohie o expertiza tehnica autorizata de catre Ing. Dobrescu Gheorghe din Bucuresti, expertiza ce arata integritatea constructiei monumentului.

Cantaretii bisericii:Nica Podariu, Ion Iacov Deliu, Constantin Deaconu, Matei Deaconescu, Dumitru C. Diaconescu, Dumitru T. Chera, N.C. Arvat, Gheorghe I. Mijea, Nicolae Serbanescu, Dumitru C. Lungu, Gheorghe Sanda (onorific), George Mitrea, Ciucu Marian si in prezent Rus Valentin.

Preotii bisericii: Popa Parvu, Hristea sin Popa Parvu, Constantin Radescu (1907) si Dumitru Popescu Smeureanu (1 iulie 1907 – 1 ianuarie 1938 ca paroh), Victor Ghe. Popescu (1 ianuarie 1938 paroh), Deliu C. Ion (1992), Popa Nicolae, Cazan Ion (2000 - azi).


 

 

 

 


 


Link-uri utile:

Calendar
Biblia
Filocalia
Proloage
Sinaxar
Cantari

 

 

 

 

Căutare în conţinutul complet al reţelei ortodoxe (full-text):