"Atat cat iubesti, atat daruiesti!"

 


Acasa

Prezentare Localitate

Personalitati Locale

Biserica Noastra

Evenimente

Restaurare Interioara
Biserica


Proiecte si Realizari

Contact

Blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 DESPRE LOCALITATE


Asezare geografica
Situata la 10 km N-V de municipiul Rm. Valcea, in marele bazin pomicol al depresiunii subcarpatice, pe soseaua ce leaga Baile Olanesti de Rm. Valcea, comuna se afla la intersectia paralelei 45051’ latitudine nordica cu meridianul 24016’ longitudine estica. Se invecineaza la est cu comuna Vladesti, la vest cu comuna Stoenesti, la sud-est cu Ocnele Mari, la sud-vest cu comuna Bunesti si la nord cu Baile Olanesti.
Facand parte din regiunea dealurilor din sudul Carpatilor Meridionali, zona comunei Pausesti Maglasi nu poate fi socotita decat un teritoriu prin excelenta de dealuri.
Principala apa curgatoare este raul Olanesti. Apa potabila este provenita din izvoare care ies la suprafata la baza versantilor si in locurile joase din lunca Olanestiului.

Clima
Asezata in regiunea de dealuri si inconjurata de padure, comuna Pausesti-Maglasi se incadreaza in specificul climei temperat-continentale cu patru anotimpuri distincte, cu veri calduroase si ierni blande. Cea mai scazuta temperatura inregistrata aici nu a depasit -290 C, iar cea mai ridicata temperatura este in luna iulie, fara a depasi insa +390 C. Temperatura medie anuala este de +100 C.

Atestare documentara
Prima atestare documentara cu privire la existenta satului Pausesti-Maglasi dateaza din anul 1453 august. Este un hrisov redactat de catre voievodul Vladislav al II-lea prin care mosia Pausesti a fost data boierilor Stan si Vladimir care o stapaneau inca de pe vremea lui Basarab pana a avea acte de proprietate ( o vechime mare dar fara atestare documentare).
Istoria acestei obsti este o permanenta lupta pentru apararea drepturilor ei stramosesti in fata tendintelor de aservire ale unor boieri vecini sau, mai tarziu, ale Episcopiei Ramnicului si Manastirii Saracinesti.
Actualul sat Coasta a fost mai inainte de anul 1900 nucleul comunei Pausesti-Maglasi. Langa biserica din satul Coasta se afla “Casa Sfatului”, o casuta din lemn care a fost in secolul trecut mai intai scoala. Numele de “Coasta “ a fost primit in epoca moderna dupa stramutarea centrului rural in actualul amp-lasament de pe valea Olanestiului si datorita asezarii sale geografice pe versantul estic al dealului cu acelasi nume – Coasta Mare.

 

 

 


Link-uri utile:

Calendar
Biblia
Filocalia
Proloage
Sinaxar
Cantari

 

 

 

 

Căutare în conţinutul complet al reţelei ortodoxe (full-text):