"Atat cat iubesti, atat daruiesti!"

 


Acasa

Prezentare Localitate

Personalitati Locale

Biserica Noastra

Evenimente

Restaurare Interioara
Biserica


Proiecte si Realizari

Contact

Blog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 CONSOLIDARI SI RESTAURARI

Din cauza unui cutremur de pamant sau a unui traznet, Biserica a suferit stricaciuni, crapandu-se in mai multe parti, in special capapeteasma si zidurile laterale, acolo unde incepe altarul. Pentru aceasta s-a legat cu fier, asa cum se vede, in anul 1933, sub Preot Dumitru P. Smeureanu. Suma stransa a fost de aproximativ 47.870 lei de la enoriasi. Tirantii de fier au fost foarte eficienti, deorece biserica este in picioare si in ziua de astazi, trecand de cutremurul din 1976 fara mari stricaciuni.

In anul 1939 s-a facut - cu aprobarea Comisiei Monumentelor Istorice - spalarea si retusarea picturii intregii biserici, atat in interior, cat si in exterior. Lucrarea a fost executata de pictorii Constantin Iliescu si Stefan Pantel, din Rm. Valcea, cu suma de 50.000 lei.

Intre 1972-1973 s-au facut reparatii la tencuieli pe baza de ciment cu var la soclul exterior si la tencuielile cazute din interior.
In 1976-1978 (1979) s-a mai facut o restaurare a picturii bisericii de catre pictorii restauratori Sava Nicolae si Cuc Mihaila sub Preotul Deliu Ion (lucrare ce a costat peste 100.000 mii lei).

La nici 30 de ani de la ultima restaurare a bisericii se constata o degradare avansata a picturii acesteia, cauzele de aceasta data apartinand factorului uman, mai ales la interior. Credinciosii n-au inteles cum trebuie pastrata biserica, neglijand latura ei estetica (arderea in exces a lumanarilor, “infrumusetarea” frescei cu perdele, draperii, ceasuri, tablouri). Sursa de incalzire a bisericii a fost dintru inceput foarte defectuoasa, fiind insotita de o poluare excesiva ce a actionat in timp asupra frescei acoperind-o cu un strat gros de gudron.

Astfel aceste cauze enumerate ne-au facut sa luam o seama de masuri:
- 2005 – s-a realizat saparea in jurul bisericii a unui sistem de drenaj, eliminandu-se astfel problemele cauzate de infiltratiile apei si a igrasiei din zidurile bisericii;

- intre 2006 – 2009 au avut loc lucrarile de restaurare la pictura interioara, dupa ce s-au luat toate avizele necesare (vezi Aviz), concomitent cu organizarea unei licitatii pentru lucrarea de restaurare.


Vezi imagini restaurare (Clic imagine)

     In timpul restaurarii                    Dupa restaurare                      Restaurare naos

Astazi suntem la stadiul obtinerii documentatiei tehnice necesare continuarii lucrarilor de restaurare la exteriorul bisericii.

 

 

 

 


Link-uri utile:

Calendar
Biblia
Filocalia
Proloage
Sinaxar
Cantari

 

 

 

 

Căutare în conţinutul complet al reţelei ortodoxe (full-text):